ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Καθοδήγηση

Ο παιδοχειρουργός είναι ένας από τους γιατρούς που μπορεί να παράσχει προγεννητική συμβουλευτική καθοδήγηση με στόχο να κατατοπίσει τους μελλοντικούς γονείς σχετικά με τη βαρύτητα και την αντιμετώπιση ανωμαλιών που άπτονται της παιδοχειρουργικής ειδικότητας και έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της κύησης.

Προγεννητικός έλεγχος

Συχνά κατά τον προγεννητικό έλεγχο γίνονται διακριτές ή τίθεται υπόνοια ανωμαλιών (πχ εξόμφαλος, γαστρόσχιση, διαφραγματοκήλη, ατρησία οισοφάγου, διάταση νεφρων κ.ά) οι οποίες όμως είναι αντιμετωπίσιμες άμεσα με τη γέννηση του παιδιού ή σε απώτερο χρόνο. Μια ομάδα γιατρών και μεταξύ αυτών ο χειρουργός παίδων μπορούν να σχεδιάσουν νωρίτερα την αντιμετώπιση ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για την κατάλληλη ώρα.

Ενημέρωση

Πριν από όλα αυτά όμως το ζευγάρι μπορεί και πρέπει να σχηματίσει πλήρη εικόνα γύρω από το υπάρχον πρόβλημα και τον σχεδιασμό που απαιτείται για την αντιμετώπιση. Είναι καλό να γνωρίζει τη νοσηρότητα της εκάστοτε πάθησης, τις εναλλακτικές που μπορεί να υπάρξουν, τους ενδεχόμενους κινδύνους και τις επιπλοκές και ακόμα να εκφράσει απορίες και φόβους.

Με αυτόν τον τρόπο όμως, τις περισσότερες φορές το άγχος και η αγωνία του ζευγαριού μετριάζονται και έτσι διασφαλίζεται η ζωτικής σημασίας καλή και θετική ψυχολογία της εγκύου.