ΤΡΑΥΜΑΤΑ / ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Παιδικοί τραυματισμοί

Παρότι τα παιδιά είναι θεωρητικά ένας προστατευμένος πληθυσμός και τα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων ολοένα και αυξάνουν, το παιδικό τραύμα δεν παύει να είναι ίσως από τις πρώτες αιτίες νοσηρότητας και δυστυχώς θνητότητας στα παιδιά. Ένας τραυματισμός μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μάλιστα κάθε ηλικία εμφανίζει άλλου τύπου τραυματισμό. Παρόλα αυτά ένας τραυματισμός είναι πάντα απρόβλεπτος και χρήζει αντιμετώπισης ανάλογα με τη βαρύτητά του.

Συχνότερες αιτίες

Συχνότερη αιτία τραυματισμού στα παιδιά είναι η πτώση (και μάλιστα εντός της οικείας) και ακολουθεί η εμπλοκή τους σε τροχαία ατυχήματα (είτε ως επιβάτες, είτε ως αναβάτες, είτε ως θύματα παράσυρσης). Η βαρύτητα του τραύματος όπως είναι φυσικό ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες του ατυχήματος και αντίστοιχα ποικίλει και η παρέμβαση του παιδοχειρουργού και άλλων ειδικοτήτων.

Εγκαύματα

Τα εγκαύματα είναι ένας ειδικός τύπος τραύματος. Κατά κύριο λόγο λαμβάνουν χώρα εντός του σπιτιού. Συνήθως είναι αποτέλεσμα υγρών που έρχονται σε επαφή με το δέρμα του παιδιού (ζεστός καφές, τσάι κτλ). Στο έγκαυμα, εκτός της έκτασης του, που μετράται με ειδικούς πίνακες ποσοστών για κάθε μέρος του σώματος και του βάθους των ιστών που έχουν προσβληθεί, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η εντόπιση. Έτσι εγκαύματα στο πρόσωπο, στο περίνεο (περιοχή γεν. οργάνων), στις παλάμες χρήζουν συνήθως νοσηλείας και μάλιστα τα σοβαρότερα από αυτά σε ειδικές μονάδες εγκαυμάτων.

Από μικροτραυματισμούς μέχρι τραύματα απειλητικά για τη ζωή (πολυτραυματίας), ο χειρουργός παίδων είναι γιατρός πρώτης γραμμής. Συνεπικουρούμενος από άλλες ειδικότητες αλλά και από παρακλινικές εξετάσεις όπως πχ η αξονική τομογραφία, ο υπέρηχος κ.ά, παρεμβαίνει όπου πρέπει ή αντιμετωπίζει συντηρητικά τον τραυματία και παρακολουθεί την πορεία του μέχρι η υγεία του να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν στα στάδια προ του τραυματισμού.

Κάθε γιατρός όμως προτού βρεθεί μπροστά στην σκληρή εικόνα ενός παιδιού/ πολυτραυματία οφείλει να ενημερώνει για πρόληψη προς αποφυγή δυσάρεστων συμβαμάτων.